۱۱ مهارت زندگی که باید به کودکان آموزش دهید (قسمت اول)
۱. کمکهای اولیه
به کودک خود بیاموزید که هر وسیله چه کاربردی دارد.
یکی از مهمترین مهارت زندگی که هر کس باید بلد باشد استفاده از جعبه کمکهای اولیه در مواقع مورد نیاز است. زمانی که در حال تهیه تجهیزات جعبه کمکهای اولیه هستید، در این باره با فرزندتان صحبت کنیم، اسم هر وسیله و نحوه استفاده از آن را بپرسید تا ببینید چقدر در این زمینه اطلاعات دارند. سپس سعی کنید با توجه به سن کودکان درباره کاربرد هر کدام از وسایل توضیح دهید.
مغز کودک تا سن ۲۵ سالگی به سرعت رشد کرده و پیچیدهتر میشود، از همین رو، بچهها درست مانند اسفنجی هستند که مغزشان آماده جذب اطلاعات و یادگیریست و لازم است مهارت زندگی را هرچه زودتر به آنان یاد داد. به گفته دکتر نیها چوداری، روانپزشک کودک و نوجوان در بیمارستان عمومی ماساچوست و دانشکده پزشکی هاروارد و یکی از بنیانگذاران برین استورم، آزمایشگاه نوآوری و سلامت روان استنفورد، تحقیقات نشان میدهد که زمانی که والدین به صورت فعالانه خود را درگیر پروسه اکتشافات کودک در مسائل و موضوعات جدید میکنند، قادرند توانایی یادگیری فرزندشان را ارتقاء ببخشند.
۲. بودجهبندی پول
اهمیت پسانداز را به آنها یاد دهید. بودجهبندی و مسئولیتپذیری در امور مالی از نکات مهمی است که مجله کودک در آینده بیشتر به آن خواهد پرداخت و جز مهمترین مهارت زندگی کودکان است.
هیچوقت برای آموزش مسئولیتهای مالی و مهارت زندگی مرتبط با پول به کودک زود نیست، حتی اگر هنوز برایش حساب بانکی باز نکردهاید. به گفته تانجلا واکر کرافت، وبلاگ نویس حوزه خانواده و فرزندپروری که معلم دبیرستانی در فلوریدا نیز هست، «از آنجایی که نوجوانان بیشتر پول توجیبی خود را از پدر و مادرشان میگیرند، والدین میتوانند بچههای خود را ملزم کنند که حساب مقدار پول و بدهیهایشان را داشته باشند و در یک دفترچه آنها را یادداشت کنند».
انجلا واکر کرافت دربارهی این مهارت زندگی اینگونه ادامه میدهد: «والدین میتوانند مبلغی مشخص را بصورت روزانه، هفتگی یا ماهیانه به بچهها بدهند و به آنها گوشزد کنند که آن مقدار پول را در همان مدت مشخص باید خرج کنند. وقتی بچهها خود شاهد بالا و پایین رفتن موجودی حسابشان باشند، به شکل واقعی درک می کنند که چطور دارند پولشان را خرج میکنند و نسبت به خرج کردن مسئولیت پذیرتر میشوند».
۳. شستن لباسها
به بچهها یاد بدهید به شما در شستن لباسها کمک کنند. این مهارت زندگی کودک را مستقل بار میآورد.
به کودکتان بفهمانید که داستان پریهایی که همیشه لباس تمیز به تن دارند، افسانهای بیش نیست. بنا به گفتههای ماری هیت، استادیار آموزش دانشگاه لویولای مریلند، «بدیهی است که هر کودک برای آنکه به یک انسان باکفایت و مستقل تبدیل شود باید مهارتهای خاصی را مانند پخت و پز، نظافت، و مرتب کردن وسایل که در زندگی روزمره بکار میآید یاد بگیرد».
وی همچنین عنوان میکند، «بشدت توصیه میکنم این مهارت زندگی را مخصوصا زمانی به بچهها آموزش دهیم که پدر و مادر، حجم زیادی از ظروف و لباسهای نشسته در منزل دارند که روی هم تلنبار شده است».
۴. اتو کردن لباسها
اتو کردن لباسها یک مهارت زندگی دیگر از دسته مهارتهای ایمنی مهم در منزل است.
نه، لباسهای چروکیده و بهم ریخته به هیچ وجه قابل تحمل نیست، یعنی حداقل نباید باشد.
به اعتقاد چوداری، حتی اگر فکر میکنید کودکتان به قدر کافی بزرگ نشده تا بتواند از اتو استفاده کند، اما از طرفی آنقدر بزرگ شده تا ببیند اینجور وسایل برقی و خطرناک چطور کار میکنند، وقتش رسیده که با این مهارت زندگی آشنا شود. اینطور، ضمن اینکه ذهنشان را بصورت فعالانه درگیر این پروسه و نحوه استفاده از اتو میکنیم، میتوانیم اطلاعات مورد نیاز که بعدها وقتی بزرگتر شدند بکارشان خواهد آمد را در ذهن شان ذخیره کنیم.
۵. آشپزی؛ یک مهارت زندگی لذتبخش
کمی از وقت خود را برای آموزش این مهارت زندگی، طبخ غذاهای سالم و مقوی به بچهها اختصاص دهید.
ایجاد پیوند عاطفی با دیگران از طریق آشپزی و پخت و پز گروهی، چیزی است که همه ما میتوانیم در هر سنی از آن لذت ببریم. در طول آموزش این مهارت زندگی به کودکان واقعا میتوانید خوش بگذرانید.
هیت عنوان میکند که، «من و فرزندانم در منزل یک روتین مشخص داریم که در آن، بچهها به نوبت به من در آشپزی کمک میکنند. این کار به بچهها این فرصت را میدهد تا برای رسیدن به یک هدف ملموس تلاش کنند و نتیجه کار را در آخر ببینند – در اینجا منظور از هدف ملموس، پخت یک وعده غذایی مغذی است. همچنین با این کار، بچهها یاد میگیرند حس مالکیت خود را تقویت کنند. یعنی با اختصاص وظایفی چون باز کردن یخ چیزی که در فریزر بوده یا آوردن مواد لازم برای پخت غذا از داخل گنجه خوراکیها، بچهها کم کم مسئولیتهای فردی را یاد میگیرند».
با مجله کودک همراه باشید تا چند مهارت زندگی دیگر برای آموزش به کودکان را معرفی کنیم، مهارتهایی که برای زندگی مستقل فرزندتان در آیندهاش مفید هستند.
نظرات 0 در انتظار بررسی 0 تایید شده